dimarts, 17 de novembre del 2015

Relats d'Infantesa (de Jesús).



1. Quan es parla de “relats d’infantesa” en els Evangelis es fa referència als dos primers capítols de Mateu i de Lluc. Els altres dos Evangelis, Marc i Joan, no tenen relats d’infantesa. També n’hi ha en els Evangelis apòcrifs.

2. Els relats d’infantesa no van ser escrits per donar-nos dades biogràfiques sobre Jesús infant. No són historietes del nen Jesús, per boniques i romàntiques que ens puguin resultar. Són relats teològics. Amb aquests relats, els evangelis de Mateu i de Lluc volen escenificar els vincles profunds de Jesús (i de tot home) amb la Humanitat i la nostra Història. Amb dades concretes "aplicades" a Jesús ens volen fer descobrir el sentit de la Història humana com a obra de déu.
Cada ésser humà pot sentir-se identificat amb alguns dels personatges de les diferents escenes, des d’Herodes que vol matar l’Infant fins al vell Simeó que, havent contemplat l’infant Jesús, declara que “ja pot sortir d’aquest món”.

3. Això no vol pas dir que el Jesús que ens presenten els Evangelis sigui un personatge de ficció o una simple projecció antropològica de la fe de les primeres Comunitats cristianes. Els Evangelis certament “projecten” la fe de les primeres comunitats; però aquesta fe es basa i es fonamenta en el Jesús real de carn i ossos, que va néixer de Maria i fou crucificat per sentència de Ponç Pilat. El Jesús real, que va caminar pels camins de Palestina fa uns dos mil anys, és l’inspirador i el subjecte de la fe de les primeres comunitats. Elles s’entenen a si mateixes com el “cos que fa visible” la vida real del Crucificat-ressuscitat, ja que és en l’home-Jesús on han descobert que la vida-donada no és una vida-perduda. I per això es reuneixen, i escriuen els evangelis: per celebrar i ajudar tothom a celebrar la bona nova de jesús (Marc 1,1).

4. Ben cert: els dies de Nadal poden ser molt oportuns per experimentar la tendresa que sempre inspira un infant. Però trairíem el missatge dels Evangelis si ens quedéssim només amb la tendresa davant un infant, i no féssim el salt per veure en l’Infant la tendresa amb què Déu estima tots els Humans, i que, entre tots, hem de procurar que pugui inundar tot el nostre món.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada